Wist je dat...

…Een medevrijwilligster al een malaria achter de rug heeft. Het kan vanaf 7 dagen na aankomst doorbreken en jawel de achtste dag was het van dat. Malchance zoals ze zeggen.
…Mijn gloednieuwe mp3-speler het ook welgeteld één week heeft volgehouden alvorens de geest te geven, waarschijnlijk aan een bevriende voodoo-tam tam
…Tam tam, geschreven of gesproken boodschappen vanaf nu kunnen doorgestuurd worden, want ik ben geïnstalleerd. De telefoon huilt mee op 00229 90120383 (of klaas.vdh via Skype) en de postbode brengt humo’s, sambapieten kalenders en geboortekaartjes naar het adres

Klaas Van den Heede
BP 499
Natitingou
Benin

…Er een serieuze gemeenschap aan blanken is geïnstalleerd in Natitingou, de één al wat kolonialer dan de andere. Ik leer in ieder geval ook die cultuur kennen, zoals het Tarot-kaartspel, geografie van Frankrijk en Wallonië en een voordien onbekende woordenschat (waarover later meer)
…Machiavelli ook in het Frans bestaat en citadelle heet. De condotière blijft uiteraard, maar een voleur die steelt van een éveque, of een assassin die een marchand doodt, het was toch even aanpassen. Dat ik niet kan winnen verandert gelukkig niet.
…Er altijd maar één kan winnen. Zo ook tijdens de laatste presidentsverkiezingen hier, waarbij er maar liefst 26 kandidaten bleken (maar het waren zwarten) te zijn.
…De uiteindelijke winnaar (Yayi Boni) het voordeel heeft dat hij al rijk was vooraleer hij aan de macht kwam, maar aangezien hij uit de banksector komt is het nog niet gezegd dat hij de dief niet zal uithangen.
…Je ’s avonds het best uit de buurt blijft van het presidentieel paleis en in het algemeen vermijd je best de plekken waar de president zal paraderen. Na een mislukte aanslag verleden jaar zijn zijn lijfwachten zo nerveus als Jef tijdens een gesprek met Shadaim. Ze schieten bij het minste en zo vallen er helaas af en toe onschuldige slachtoffers.

Aucun commentaire: