Chris is in ’t land

Wanneer je hoort dat de koersen aan het dalen zijn, wil dit niet zeggen dat Boonen & Co minder steile hellingen op hun doortocht vinden. Neen neen, dat wil zeggen dat vele particuliere aandeelhouders met toegeknepen billen de rode cijfers waarnemen van de Bel-20, Nasdaq of Dow Jonesen van deze wereld. Want het einde van de crisis is nog niet in zicht. Beleggingsfondsen worden opgedoekt, inflaties klimmen sneller dan een Pantani in supervorm, banken gaan failliet en publieke fondsen worden aangewend om ze van het bankroet te redden (je moet het maar doen!).

Wat erger is, is dat het niet enkel op de beurs van dat is. Ook de voedselprijzen swingen de pan en de casserolle uit. Dit komt onder andere door onze Chinese vrienden hun toenemend consumptiegedrag (maar ook dat van onszelf natuurlijk). Hun stijgende vleesconsumptie zorgt voor een nog grotere stijging van graan en maïsconsumptie. Daarnaast zijn er de mislukte oogsten door de opwarming van de aarde en de bio-diesel productie die ervoor zorgen dat voedselprijzen ongeziene hoogtes bereiken. Ironisch rand-effect is dat de agro-industrie de nieuwe hype wordt op de beurs, want er is geld mee te verdienen…

En dan de vraag op blokken-niveau: ‘Wie is hiervan het slachtoffer’? U raadt het al, het zijn altijd dezelfde die gezien zijn…Als je elke frank moet omdraaien om toch maar die derde maaltijd te kunnen voorzien laat het effect zich raden voor de gemiddelde Afrikaan of ontwikkelingsland-bewoner. De noodzakelijke keuzes zoals ‘vandaag slagen we eens de couscous over’ en ‘vandejaar schrijven we onzen Dieumerci is niet in voor ’t school’ zullen enkel toenemen. Gevolg: het zal er ook op politiek niveau niet kouder op worden op de planeet, er werden al rellen en slachtoffers gemeld in Burkina, Kameroen, Bangladesh, Senegal en Haïti. Of om het met de woorden van de kapper van Fabiola te zeggen ‘Het ziet er niet zo goed uit’.

Desalniettemin is het optimisme hier nog steeds aanwezig. De verkiezingen staan voor de deur en (toeval of niet) de partij die het lijkt te gaan halen in Natitingou heeft toch wel niet twee maïskolven op zijn affiche staan zeker. Marketing, het is van alle werelden!

1 commentaire:

Leningrad Cowboy a dit…

Hou U maar koest daar. Met Uw slanke lijn zullen ze wel niet vermoeden dat jij meer rijst eet dan wat de lokalen krijgen :D