Training: huilen met de pet op

Aangezien ik mijn kansen op de arbeidsmarkt wil vergroten bij terugkomst en ik meerbepaald een plek ambieer bij Eurosense om alzo het sambapieten-trio te vervolledigen zodat we in de kantine een wiezeke kunnen doen ben ik onlangs begonnen met een GIS-training in Arcview. Neen, het is niet GISsen naar de exacte datum van de val van de regering dat we daar doen in een glazen bol van het Chinese merk Arcview, maar voor de leken: het gaat dus over cartografie. De training gebeurt bij onze partner, CerPA (Centre Régional pour la Promotion de l'Agriculture). Dat wil zeggen: het ministerie. Wie doet er mee? De formateur, Aziz (CPGBD), Chef van CPGBD, Chef van de Afdeling Statistiek, mezelf en een nog te onderzoeken mysterieuze vierde persoon die er gewoon bijzit en af en toe een tafel en een stoel verschuift of de deur opendoet. Ah en de CPGBD is de cellulle pilote de gestion de la base de données. Dat is een cel van de CerPA die met ons project is opgestart om het werk dat we verricht hebben met de databases een gevolg te geven na ons vertrek. Tot zover de intro op zijn Beninees: veel te uitgebreid.

Nu je zou denken: met die twee chefs ben ik in goed gezelschap, die mannen moeten toch ergens een competentie hebben. Peut, u raadt het al...Aziz is een bijdehandse kerel die moeiteloos de training volgt. Dat is niet moeilijk want het tempo is te vergelijken met de eerste meters van een doorsnee-dossie sprint nadat hij eerst vijfmaal de Cruyff-beweging heeft bovengehaald. Maar dus die twee chefs...Micchien een kleine vergelijking om u beter te laten inleven in de omstandigheden. U doet het volgende:

-) U gaat naar het dichtsbijzijnde bejaardentehuis.
-) U neemt twee inzittenden naar keuze. Bij voorkeur iemand met beginnende Alzheimer (zo ben je zeker dat hij de volgende dag alles is vergeten wat de dag tevoren werd gezegd zodat je elke dag vanaf nul kan herbeginnen)
-) U organiseert een vorming van een software-product
-) Ah niet vergeten: de twee deelnemersworden gediskwalificeerd als ze al van seniorennet.be gehoord hebben, laat staan als ze ooit een computer hebben aangeraakt
-) Zorg ervoor dat het software-product enkel in een andere taal dan de moedertaal beschikbaar is (in ons geval in het engels).
-) Om het helemaal compleet te maken moet je zeker zijn dat de formateur geen enkele notie heeft van deze vreemde taal. Met zijn creativiteit en accent-bepaling kan hij echter uit het niets een nieuwe taal ontwikkelen.

U begrijpt het al...Ik heb na twee dagen verkozen om gewoon parallel met de formateur te werken aan de kaartjes en vragen te stellen als ik iets niet begrijp. De arme Aziz blijft achter met de twee chefs (en de mysterieuze deur-openaar). Om te bewijzen dat hier geen overdrijving werd gepleegd, een conversatie op de tweede formatiedag

Formateur: “Je doet nu je windows Verkenner open”

Chef I en II in koor: “Heh?”

Formateur: “Windows verkenner”

Chef I en II met blik gefixeerd op oneindig, hoofd ietwat schuin en mond half open…

Formateur: “Je gaat met je muis over de START knop van windows”

Formateur: “Neen daar, onderaan links op je scherm, rechts klikken”

Formateur: “Neen rechts klikken. Je kan links klikken met je wijsvinger, maar je moet op dat andere knopje duwen met je middenvinger”

Aziz en Formateur in koor “Zucht”

Aucun commentaire: