Wist je dat…

…Er net drie dagen veldwerk achter de rug zijn. Echt op zijn Afrikaans: wachten op mensen die niet opdagen, discussiëren over het salaris (‘het werk was toch zo zwaar, mijnheer’) en overal verplicht blijven eten.

…Ik in gezelschap was van een kolonel (van Eaux et Forets) en Joseph (van de boerenunie). Joseph snuift tabak, praat onverstaanbaar snel en is een onevenaarbare rokkenjager. De kolonel is 1m50, houdt niet op met tateren, heeft een bompa-neus om u tegen te zeggen en houdt er van om een spontane zangstonde te houden op de achterbank (als hij niet al snurkend dromenland opzoekt). Goed gelachen dus.

…Het ontbijt bestond uit igname pilé. De lokale schotel, een pasta van een gepelde wortel verglijkbaar met maniok. Best lekker, maar het vlees liet ik ’s ochtends toch voor wat het was.

…Dat vlees vaak een verrassing is. Want ze eten hier agoeti (een soort rat) en als je rundsvlees vraagt kan het wel eens de tong zijn die je voorgeschoteld krijgt. Ze zijn hier ook zot op de ingewanden: “Allez monsieur Klaas, hart en de longen van een konijn, das toch lekker?”. Carnivoren in hart en nieren dus.

…Je overdag vaak verplicht bent om bier te drinken. Het is immers het enige dat fris is. Le coca? C’est fini. Le sprite? C’est fini. Le tonic? C’est fini. Il y a Eku, Castel, Flag et Guiness.

…Spannende tijden aanbreken, want binnen twee weken zijn het lokale verkiezingen. In een commune waar we op veldwerk passeerden blijkt er één kandidaat supergemotiveerd om de stemmen binnen te rijven. Op één dag tijd hadden immers vijf kandidaten tegelijk een moto-accident. Toevallig toch.

...Mijn coach, nochtans een nuchter mens, voor elke verkiezing met de moto de route verkent richting Togo, moesten we in allereil het land moeten verlaten. Ik zal maar zorgen dat mijn tank tegen dan gevuld is.

…De NBA ook spannender is dan ooit. Vooral het westen dan. Frisse jonge ploegen en interessante transfers beloven vuurwerk in de play-offs. San Antonio blijft de te kloppen ploeg, maar laten we hopen dat het jong talent ze op snelheid pakt. In het oosten zal het tussen Detroit, Cleveland en Boston gaan. Mijn voorkeur gaat naar de Celtics…

Voor de standen, check
http://www.nba.com/standings/team_record_comparison/conferenceNew_Std_Cnf.html

Aucun commentaire: